Koffiefinca dag 13 - Reisverslag uit Pereira, Colombia van Alwies en Marie-Thérèse Schellekens - WaarBenJij.nu Koffiefinca dag 13 - Reisverslag uit Pereira, Colombia van Alwies en Marie-Thérèse Schellekens - WaarBenJij.nu

Koffiefinca dag 13

Blijf op de hoogte en volg Alwies en Marie-Thérèse

24 Januari 2014 | Colombia, Pereira

Vanaf 07.00 uur kunnen we ontbijten en om 08.00 uur moet je bij de receptie klaar staan als je mee wilt.

We staan klaar want we gaan namelijk het koffie plukken bekijken. Gert had al van te voren geinformeerd op welk gedeelte van de koffieplantage de plukkers vandaag werken. Als je ze moet gaan zoeken dan ben je een hele tijd bezig want de plantage is groot.
Ze plukken vandaag vlakbij het hotel en ze vinden het leuk en gezellig dat we meegaan om het plukken te bekijken, ze staan al op ons te wachten om ons verder te begeleiden naar de plukplek.
We moeten een steile heuvel af en ook weer op. Dit is voor ons een flinke klim en klauteren maar voor de plukkers stelt dit niet veel voor. Als ervaren klimgeiten lopen ze de heuvel af en op.
We moeten ook een brede sloot over via een paar wankele bamboepalen en we worden ook hier geholpen om dit te oversteken.
Doordat de plukkers ons op sleeptouw nemen, op ons wachten, de heuvel op en af begeleiden, kunnen zij nu minder plukken en hebben minder loon vandaag Dat zet je aan het denken, niet dan?
Zodra we op de plukplek aankomen en zij laten zien wat zij de hele dag doen besluiten we om nu de plukkers te helpen. We gaan ook koffiebonen plukken, ja voor wat, hoort wat. Dit heeft nog een voordeel, zo ervaar je eigenhandig hoe het plukken van de koffiebonen gaat en hoe zwaar het is.
We helpen de plukkers eerst op een vlak stuk grond en dan gaan we samen met de plukkers naar een steiler stuk (25%) om de rijpe koffiebonen te plukken. Het is voor ons een zware inspanning maar een leuke ervaring.
Na 20 minuten nemen we hartelijk afscheid van de plukkers en gaan al klimmend en klauterend terug naar het hotel.
Onze ochtendgymnastiek is achter de rug.

De volgende optionele tour begint om 09.00 uur, een bezoek aan de botanische en vlindertuin.
We worden door Gert afgezet bij de tuin, hij gaat niet mee naar binnen maar gaat samen met Hernando een kopje koffie drinken.
In deze tuin is het verplicht om een gids mee te nemen , een Spaans sprekende of tegen extra betaling een Engels sprekende. We willen alleen rondkijken en foto's maken en vooral in de vlindertuin dus een Engels sprekende is niet nodig.
Bij de ingang hangen voederhuisjes met suikerwater erin zodat kolibries zich komen voeden.
Iedereen wil een foto maken van een kolibrie vliegend in de lucht en na een goede tip van Gert, lukt het ons ook nog. Het heeft wel wat moeite gekost maar dan heb je ook wat.
De tuin is mooi aangelegd en bevat alle flora van Colombia en dat is geweldig, lijkt er op dat we in de jungle lopen en in een ander gedeelte is het alsof we in de woestijn lopen.
Er is ook een grote stalen hangbrug die we oversteken en dit lijkt op een stukje canopewandeling.
Er is ook een observatiepost met glas ervoor, we zien een capibara, eekhoorn en tal van diverse vogels. Het valt helaas niet mee om een foto te maken, omdat je achter glas zit zie je al snel de weerspiegeling van het glas op de foto en dat is jammer.
Op naar de vlindertuin, deze heeft ook de vorm van een vlinder. Hier zijn een tal van vlinders te zien, groot en klein en vooral kleurrijk.
De gids legt uit hoe je een vlinder op je vinger kunt laten zitten, een beetje spuug op je vinger en deze voor de voelspriet van de vlinder houden. Dit werkt echt goed en zo heb je een goede mogelijkheid om een mooie foto te maken. Het lijkt erop dat ze getraind zijn want ze komen ook op je kleren zitten en blijven rustig zitten. Op een moment zit en vlinder op mijn voorhoofd en deze zit blijkbaar goed want blijft rustig zitten, ook al beweeg je jezelf. Ik moet de vlinder echt van mijn hoofd halen anders zou deze met mij naar buiten gaan en dat is niet de bedoeling.
Tegen 12.00 uur hebben we alles gezien en gaan naar de uitgang waar we Gert weer zien. In het winkeltje van de tuin kopen we nog een t-shirt voor manlief.

Tijd om te gaan lunchen, Gert heeft een leuk tentje gevonden. Hier loopt een jochie rond van 11 jaar die de autobanden controleert, auto's wast die hier stoppen. Hij verdiend zo een centje bij om schriften en dergelijke voor school te kunnen kopen. Dat is volgens hem ook de reden dat hij vandaag niet op school is. Gert en Hernando hebben bij een winkeltje schriften en een set linialen voor hem gekocht, die hij zeer dankbaar aanneemt. Ja, hij gaat morgen naar school.
Het jochie heeft een mooi, eigenwijs en vroegwijs koppie. Ik heb van hem een foto gemaakt en afgesproken dat ik deze naar Gert mail zodat hij deze aan het kereltje kan geven als Gert de volgende keer in Colombia is. Dit vindt het jochie helemaal geweldig en bedankt me alvast hartelijk hiervoor, hij schudt netjes mijn hand als dank. Lief toch?

Iedereen houdt het bij een kleine lunch, een kop soep met een beetje vlees. We willen vanavond ook nog iets eten.
Na de lunch in dit weg restaurantje, het zat meteen vol toen wij binnen kwamen. Na de lunch wordt het tijd om terug te gaan naar het hotel.

Om 14.00 uur heeft Gert weer iets geregeld voor degene die willen, een koffieproeverij. 5 personen van de groep (Reina, Marg en Formijn, Cees en Marianne) gaan mee.
De rest van de groep blijft achter in het hotel en krijgen het verslag wel te horen als zij van de proeverij terugkomen.

We gaan relaxen bij het zwembad met de drankjes en snacks die we eerder gekocht hebben, dit is ook vakantie. De andere achterblijvers van de groep zijn ook bij het zwembad.
Matt is verbrand ondanks dat er weinig zon is geweest en dat hij continue in de schaduw heeft gelegen, ja kerel, dat wordt goed insmeren met aftersun. Gelukkig heeft hij er geen last van.
Hij en Andre hebben voor vanmiddag ook een massage besteld en zij kijken er naar uit om verwend te worden, zij gaan om de beurt omdat er maar 1 masseur is.
De andere liggen bij het zwembad te relaxen, te zonnen, wat te drinken en eten, zwemmen en te genieten, ook heerlijke dingen om de middag door te komen.

Om 16.15 uur zijn de andere terug van de koffieproeverij, volgens het verslag was het leuk en interessant. Je leert op een andere manier naar koffie te kijken. Ze kregen eerst uitleg over de geuren en smaken. Ze moesten geuren proberen te herkennen en ook de smaken van diverse dingen die met koffie te maken hebben. Nadien kregen ze diverse koffiesmaken te proeven, ze leerde om een onderscheid te maken tussen goede en slechte koffie. Volgens hun reacties een leuke en interessante workshop over koffie, een geslaagde excursie van Gert.

Gert heeft voor vandaag nog 1 ding op zijn programma staan, hij had eerder bier gekocht om te geven aan de koffieplukkers. Dit als dank voor het feit dat zij ons vanmorgen hadden begeleid tijdens het koffieplukken vanmorgen. Nu zijn de koffieplukkers terug van de werkdag en dit is een mooi moment om het bier te brengen en nog even te kletsen.
Wij en Formijn besluiten om met Gert mee te lopen, voor de gezelligheid en om eventueel nog leuke foto's en film te maken.
Na het werk douchen en eten de plukkers op de plantage, sommige blijven hier slapen omdat de eigen woning te ver is om dagelijks op en neer te reizen. Omdat het nu vrijdag is gaat iedereen naar huis voor het weekeinde. Gert deelt het bier uit aan de plukkers die vanmorgen ons begeleid hebben en zij nemen het cadeautje dankbaar aan.
Sommige drinken het tijdens het eten en sommige vragen aan Gert of het goed is dat het bier mee naar huis genomen mag worden om het op te drinken. Natuurlijk is dat goed! 1 man verteld dat hij het bier naar huis neemt en het blikje met zijn moeder (met wie hij samenwoont) deelt. Zijn moeder drinkt het bier gemixt met frisdrank, lief he?
Als de plukkers naar huis gaan om het weekeinde te vieren, worden we hartelijk bedankt voor het bier en de visite, en schudden elkaar de hand bij het afscheid nemen.
Na deze leuke interactie met de lokale bevolking wordt het ook voor ons tijd om terug te wandelen naar het hotel.

Terug bij het hotel zitten we nog even op onze veranda. De zon begint onder te gaan en nadat ik me gedoucht heb, is er een mooie zonsondergang. Even mooie mooie foto's maken.
Na het douchen pakken we de bagage al zoveel mogelijk in voor ons vertrek morgen. Na dit karwei is afgerond gaan we wat drinken in het restaurant en genieten van het uitzicht.

We eten in het hotelrestaurant en nemen geen groot gerecht, Ceviche. Dit is vis (garnalen in dit geval) gegaard in zuur en een pasta. Dit is meer dan genoeg en de ceviche is heerlijk pittig. Gert weet in Santa Marta een plek waar je heerlijke ceviche kunt eten, het is wel 20 minuten omrijden en de hele groep moet er mee eens zijn. We zullen er allemaal over nadenken want we zijn nog niet in Santa Marta.

Na het eten moeten we de rekening van het hotel betalen, het eten en drinken en de was die we hier gedaan hebben staat op kamernummer en we betalen de rekening met Visa, lekker makkelijk.
Nog even relaxen, de bagage verder inpakken en dan naar bed.
Morgenvroeg gaan we 1 uur eerder weg, om 07.00 uur.

• 14 Februari 2014 - 13:28

Emie Saba:

Dag, Hoe is het ermee, de leuke verhalen gelezen, helaas heb ik niets ontvangen, vind het leuke verhalen, met een leuke herinnering. Is het weer wennen?

Hoop nog wat foto's te ontvangen, van zo'n bijzondere reis.

Groeten, Emie uit reis Bogota

• 14 Februari 2014 - 14:10

Alwies En Marie-Thérèse Schellekens:

Hallo Emie,

Leuk dat je reageert op mijn reisverslag, ik heb je proberen te mailen maar ik had geen goed e-mail adres van je en nu heb ik dat wel.

De foto's komen eraan, nadat ik het verslag klaar heb en de foto's gesorteerd heb.