Dag 19: Kasane Botswana
Blijf op de hoogte en volg Alwies en Marie-Thérèse
06 April 2016 | Botswana, Kasane
De jeep is op tijd om ons op te halen bij het hotel en de 1e stop is bij de ingang van het park. Eerst ons laten registreren en daarna rijden we het nationaal park binnen en kan de safari beginnen.
De camera’s zijn al in aanslag, laat het wild maar komen we zijn er klaar voor. Als de jeep stop dan speuren we meteen met ons allen de omgeving af. We vragen ons af wat de chauffeur en lokale gids gezien heeft. Hij heeft sporen in het zand ontdekt van een leeuw en zo te zien met een prooi. Hij ziet ook sleepsporen. Helaas is de leeuw met prooi in geen velden of wegen te bekennen, in ieder geval zien we hem niet.
Het valt in deze tijd van het jaar ook niet te voorspellen waar het wild zit, er is overal meer dan voldoende water en voedsel. Ze kunnen dus overal en nergens zitten in dit immens grote park.
We zien een groep bavianen met baby’tjes, ze liften mee op de rug van moeders of hangen aan de buik. Sommigen hangen er maar half bij en gelukkig houden ze zich goed vast en vallen er niet af.
Impala’s zien we overal en volop, dit geldt trouwwens ook voor zebra’s. Een eenzame buffel kruist ons pad. Dan is het tijd om van een schitterende zonsopgang te genieten. De zon warmt ons en kleurt de omgeving helemaal op, wauw.
Wat zien we nog meer? Afrikaanse visarend, een groep everzwijnen en diverse vogelsoorten.
In dit park zijn geen hekken of afrasteringen die de dieren binnen of buitenhouden, het is een plek waar de dieren vrij komen en gaan. Ze voelen zich veilig om hier te leven, zij zijn hier de baas. De mens mag niet vrij rondlopen in het park, voor de eigen veiligheid en de veiligheid van de dieren.
Tijdens onze safari komen we wel huisjes tegen en mensen die aan het werk zijn. Er is altijd iemand in de buurt die de omgeving scherp in de gaten houdt voor het wild en in dit gedeelte van het park komen de dieren minder.
Hier staat ook een toiletgebouw en dus maken we even een korte pauze. Hier vertelt Norman dat hij een verassing voor ons heeft. He, alweer een verassing? Onze Norman blijft maar verassingen verzorgen voor ons. We zijn benieuwd wat het deze keer is maar als we erom vragen verklapt onze Norman dus echt niets, we moeten maar afwachten. Eigenlijk heeft hij wel gelijk, anders is het verassingselement eraf.
Als we onze safari voortzetten, komen we op een plek waar meerdere jeeps te vinden zijn. Hier zien we ook onze verrassing, een troep leeuwinnen. Het is ook nog een flinke groep, we tellen een stuk of 6 leeuwinnen met welpen.
Dat we de leeuwinnen zien heeft te maken dat de oudste leeuwin een zender draagt. Op deze manier is de troep te traceren en kunnen de rangers informatie verzamelen over de populatie, leefgebied en andere wetenschappelijke en natuurlijke onderdelen. De zender blijft 1 jaar zitten en dan wordt deze weer verwijderd.
De leeuwinnen houden de omgeving nauwlettend in de gaten voor een mogelijk prooi. Enkele van de leeuwinnen staan op en lopen een stukje om de omgeving daar in de gaten te houden. Wat ook mooi is, dat een leeuwin zich uitrekt en dat we de welpen zien gapen. Geweldig.
Na deze prachtige ervaring rijden we richting de uitgang van het park. Op een open stuk op de berghelling zien we een grote groep zebra’s, impala’s en everzwijnen bij elkaar. Dat is een heel mooi gezicht, in het groen, diverse dierensoorten bij elkaar in de ochtendzon.
Vlakbij de uitgang zien we een prachtige gekleurde vogel op een tak zitten, die heel rustig blijft zitten. Het is een lilac-breasted roller te zijn die zich op allerlei fronten en manieren laat fotograferen. Het is een vogeltje met minimaal 8 verschillende kleuren van groen, rose, violet, staalblauw, een wauw vogeltje.
Dat is nog een mooi afsluiter van onze ochtendsafari en is het tijd om naar het hotel terug te gaan.
Om ongeveer 09.15 uur zijn we terug bij ons hotel en staat het ontbijt om 09.30 uur klaar. Dat fietst er ondertussen wel in. Na het ontbijt hebben we relaxtijd tot 14.00 uur.
We gaan naar het dorp met de truck, hier kunnen we wat winkelen, eten voor degene die al willen lunchen, op zoek te gaan naar souvenirs, of gewoon wat rondstruinen. Er staan leuke kraampjes in de straat met diverse houtsnijwerken en deze worden door ons bezocht en uiteraard kopen we leuke souvenirs voor thuis. Dat het wild hier een vrije doorgang heeft is goed te zien want in het dorp komen we ook een gezin everzwijnen tegen. Ze lopen door de straten en bij het oversteken van de straat lijken ze ook nog naar links en rechts te kijken. Heel grappig om te zien.
Een groep van 8 personen gaan in de middag nog een gamedrive doen in het NP Chobe en de andere gaan relaxen bij de rivier, waaronder wij.
De gamedrivers worden in de truck door Martin en Norman om 14.45 uur naar het nationaal park gebracht en de rest blijft in het dorp wachten.
Om 15.15 uur worden de rest opgepikt en rijden we met de truck naar de rivier. Norman heeft een leuk plekje in gedachten om te zitten relaxen, maar dat gaat het hem niet worden. Door de regenbui van gisteren is het zand heel erg drassig, en volgens Martin te drassig om verder te rijden. De truck is ontzettend zwaar in gewicht en heeft geen 4 wheel drive. Hij wil natuurlijk wel gewoon weg kunnen rijden en wil het risico niet nemen dat hij vast komt te zitten. Dan moet er een takelwagen komen. Ook moeten we rekening houden met het wild, het is een zeer gangbare weg voor het wild om naar de rivier te komen, dus als we belaagd worden moeten we snel weg kunnen komen. Het wild loopt hier vrij en blij overal rond. Zij zijn niet gebonden aan het park, het park heeft ook geen omheining.
Dus als je bij de rivier wilt gaan zitten moet je ten alle tijden rekening houden dat er wild zomaar langs kan komen. Na zonondergang is het echt niet veilig om over de straat te zwerven, de kans dat je olifanten en roofdieren zoals leeuwen, jakhalzen, hyena’s letter en figuurlijk tegen het lijf loopt, is heel erg groot. De close encounter wordt dan wel iets te close.
Het besluit wordt dus genomen om terug te rijden naar het hotel. Naast het hotel loopt ook een weg naar de waterkant. Louis en Jeanette hebben hier vanmorgen gelopen en zeggen dat de weg goed is. Norman en Martin kennen deze weg nog niet en gaan uit van het advies dat het inderdaad goed is voor de truck.
Terwijl we de pad afrijden zien we olifantenpoep, zeker niet ouder dan 30 minuten. De rook komt er nog net niet af, zo vers. Norman en Martin zijn heel erg alert hierop en turen de omgeving af op mogelijk gevaar. Meestal is de eigenaar van de poep nog in de buurt.
Na een grondige inspectie van de omgeving wordt het veilig verklaard en mogen we uitstappen.
Het is een schitterende plek aan de rivier met een moerassig stukje dat ideaal is voor watervogels en eventueel krokodillen. De stoeltjes worden uit de truck geladen, het koele drankje uit de koelbox gepakt, en knabbelwerk tevoorschijn gehaald. Zo dat is heerlijk chillen bij de rivier.
We zien sporen lopen van impala’s en olifanten, dit mag onze pret niet drukken, gewoon even genieten.
Martin houdt de wacht in de cabine van de truck, op deze manier heeft hij een goed overzicht op de omgeving. Ja, hij bewaakt onze veiligheid goed. Dat geldt ook voor Norman.
Na de heerlijke chill tijd gaan we terug naar het hotel zodat we daar nog kunnen relaxen op het terras bij onze hotelkamer of appartement of bij en in het zwembad.
Om 19.30 uur hebben we met ons afgesproken in het restaurant van het hotel. De gamedrive groep zijn net terug en zitten vol met verhalen over hetgeen ze gezien hebben. Ze hebben vanmiddag dezelfde route als vanmorgen maar hebben nu veel en veel meer gezien. Grote groepen olifanten en buffels die de jeep zowat omsingelde. De troep leeuwen hebben ze beter kunnen spotten. Ze hebben een foto van een leeuwin met de bek helemaal open en al haar tanden zijn duidelijk te zien. Dat is een hele mooie foto!
Fijn dat iedereen een fijne middag heeft gehad.
Dan is het etenstijd. We eten zeer uitgebreid. Dit houdt in dat het lang duurt voordat iedereen eten heeft. Achteraf is dat niet zo gek want ze blijken maar 1 kok te hebben. Aan de drankvoorraad heeft het hotel ook niet gedacht want deze is dus niet aangevuld. Het heeft tot gevolg dat het bier op is. Aiaiaiai dat zijn grote minpunten voor het hotel. Terwijl ze punten hadden kunnen scoren omdat dit de 1e keer is dat de lokale reisorganisatie het hotel geboekt heeft.
Ten langen leste heeft iedereen gegeten (sommige lekker en sommige tot heel heel erg slecht) en is het tijd om de rekening te betalen.
We krijgen de rekening van het eten en moeten bij de receptie de totale rekening betalen.Bij de receptie blijkt dat er niet betaald kan worden met de pinpas in verband met een trage internetverbinding. Er moet in US$ betaald worden.
Het hotel rekent een hoge wisselkoers, veel en veel te hoog. Dat gaan we dus echt niet accepteren. Norman neemt hierop contact op met de hotelmanager en wat blijkt ….
De hotelmedewerkster had de verkeerd pinautomaat gebruikt, de automaat voor Botswana en niet wereldwijd. Nu het juiste pinautomaat wordt gebruikt, kunnen we de rekening met onze pinpas betalen. Gelukkig is het opgelost en kan dus iedereen zijn rekening betalen en als de laatste de rekening betaald heeft is het 23.00 uur.
We maken dat we allemaal ons bed op gaan zoeken. We pakken nog even het grootste gedeelte van de bagage in want morgen moeten we erg vroeg uit, in het midden van de nacht voor ons gevoel.